asd
olekturbo: w(x) = x3−x2−2x+1 ile pierwiastków ma ten wielomian w przedziale (−2;2) ?
w'(x) = 3x2−2x−2
I co teraz
9 kwi 17:40
jc: W(−2) = −7
W(0) = 1
W(1) = −1
W(2) = 1
W każdym z przedziałów : (−2,0), (0,1), (1,2) mamy zatem co najmniej jeden pierwiastek,
w sumie co najmniej 3. Wielomian 3 stopnia nie może mieć więcej
niż 3 pierwiastki. Dlatego w przedziale (−2,2) mamy dokładnie 3 pierwiastki.
9 kwi 18:05
Janek191:

w '(x) = 0 ⇔ 3 x
2 − 2 x − 2 = 0
Δ = 4 − 4*3*(−2) = 4 + 24 = 28 = 4*7
√Δ = 2
√7
| | 2 − 2√7 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x1 = |
| = |
| − |
| √7 x2 = |
| + |
| √7 |
| | 6 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
x
1, x
2 ∊ ( − 2, 2) więc mamy dwa ekstrema
f(− 2) = − 8 − 4 + 4 + 1 = − 7
f(0) = 1
f(1) = − 1
f(2) = 1
więc funkcja ma 3 miejsca zerowe w ( − 2, 2).
9 kwi 18:06
Janusz: Zbadaj znak w'(x) i przedziały monotoniczności wielomianu w(x).
Odp: jedno miejsce zerowe.
9 kwi 18:13
olekturbo: dzieki
9 kwi 18:54