zadanko
Fizyka: Pozostające początkowo w spoczynku pudło z piaskiem ma być przeciągnięte za pomocą liny, której
maksymalne naprężenie wynosi 1100 N . Współczynnik tarcia statycznego między pudłem a podłogą
wynosi 0,35 . a) Ile powinien wynosić kąt między liną a poziomem, aby do pudła można było
wsypać możliwie jak najwięcej piasku? b) Ile wynosiłby wówczas ciężar pudła z piaskiem?
Po rozrysowaniu sił mam coś takiego. N−siła normalna, us− współczynnik tarcia, F−siła=1100 N,
N +Fsinx −mg=0, Fcosx−Nus=0 co mi daje
N=mg −Fsinx, Fcosx −(mg−Fsinx)us Da się z tego równania znalez kąt x ? Mam z tym problemy.
9 kwi 17:33
g: (m*g − F*sin x) * us = F*cos x
Teraz trzeba z tego wyłuskać m (albo mg), i wyrazić jako funkcję kąta x.
mg(x) = F*cos x / us + F*sin x
Teraz trzeba znaleźć x dla którego mg będzie maksymalne.
mg ' = −(F/us)*sin x + F*cos x = 0
Dzielę przez F*cos x:
tg x = us
9 kwi 18:30