ciąg arytmetyczny matma r
sotamies9: Mam problem z zadaniem 5 z arkusza z 2011 roku z matmy rozszerzonej. Nie rozumiem jak od razu z
treści zadania wyciągnąć informację, że ciąg xn jest arytmetyczny. Gdybym nie spojrzał na
rozwiązanie w internecie to bym w ogóle nie zaczął tego zadania, bo to właśnie od tego
wyprowadzono wszystkie własności. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak można to od razu wyczytać?
9 kwi 17:17
Janek191:
Podaj bliższe namiary tego zadania lub podaj jego treśc
9 kwi 17:23
9 kwi 17:24
sotamies9: dokładnie o to zadanie
9 kwi 17:27
Janek191:
Tam jest wszystko wytłumaczone
9 kwi 17:27
sotamies9: Teraz właśnie widzę, jak przeczytałem rozwiązanie na tej stronie. Wcale nie trzeba było
zaczynać tak jak pisałem... Ale wtopa. Już wszystko rozumiem. Przepraszam za stracony czas!
9 kwi 17:34
Saizou :
Inne podejście niż jest na stronie
co wiemy z zadania ? a no że
(1) an=3xn (an jest geometryczny o ilorazie q=27)
oraz że
(2) x1+x2+...+x10=145
Z (1) mamy że xn=log3an oraz że an=a1*qn−1 (dla ułatwienia zapisu będę pisać a1=a)
Z (2) mamy że
x1+...+x10=145
Musimy wiedzieć co to jest x1, x2,...,x10 ?
Ale mamy już wzór na xn, więc licząc po kolei otrzymamy
x1=log3aq1−1=log3a
x2=log3aq2−1=log3a•27
...
x10=log3aq10−1=log3a•279
=================================+ sumując otrzymamy
x1+...+x10=log3a+log3a•27+...+log3a•279
korzystając z własności logarytmu loga(bc)=logab+logac otrzymujemy
x1+...+x10=log3(a10•271+2+...+9)=log3(a10•2745)=145
log3(a102745)=145
log3a10+log32745=145
10log3a+log33135=145
10log3a+135log33=145
10log3a=10
log3a=1 (a to jest x1, bo xn−log327n−1)
9 kwi 17:37
sotamies9: Wow. Bardzo dziękuje za poświęcenie mi czasu i tak rozbudowane wyjaśnienie!
9 kwi 17:47