Belki mechanika
Mondrygosc: Ktoś dobry z mechaniki? chodzi o liczenie belek
9 kwi 17:03
Mondrygosc: up
9 kwi 17:19
ZKS:
Wrzuca się od razu, może ktoś będzie w stanie pomóc.
9 kwi 18:23
9 kwi 20:00
Mondrygosc: Ktoś może sprawdzić poprawność układu równań do tej belki?
9 kwi 20:01
Mondrygosc: po rozwiązaniu tego układu podczas sprawdzenia wyszła mi sprzeczność
9 kwi 20:02
kochanus_niepospolitus:
pokaż obliczenia
9 kwi 20:36
Metis: Nie masz do tego programów inżynieryjnych ?
9 kwi 20:37
kochanus_niepospolitus:
∑MDP = 0 ⇔ RE*2 + RF*6 − q*3*6 = 0
∑MCP = 0 ⇔ RE*6 + RF*10 − q*6*8 − P2sin60o*2 = 0
Jako dopełnienie i będzie się zgadzać
Niestety ze względu na √3 będą 'kiepskie' liczby.
9 kwi 20:43
kochanus_niepospolitus:
Metis −−− na egzaminie programu nie wykorzysta
9 kwi 20:44
Metis: No tak
9 kwi 20:46
kochanus_niepospolitus:
Cholera −−− 4 lata minęły od ostatniej obliczanej beleczki i już trochę mi się zakurzyła wiedza

ehhh ... a to było takie fajne

Numeryczne rozwiązania:
R
ya = 0,28686
R
B = 31,1394
R
E = 39,9394
R
F = −1,91314
Sprawdź ze swoimi 'dokładnymi' wynikami
9 kwi 20:46
Mondrygosc: niestety moje wyniki są inne

ale liczyłem tylko dla 5 równań
w ogóle konieczne są te dwa dodatkowe równania?
9 kwi 21:09
Mondrygosc: po wielu próbach udało się, dziękuje za pomoc
9 kwi 22:36
Mondrygosc: jutro zabiorę się za wykresy sił tnących i momentów gnących bo już za późno jest na to
9 kwi 22:36
ZKS:
Wyniki, które napisał kochanus niepospolitus są prawidłowe szukaj u siebie błędu.
9 kwi 22:43
ZKS:
W tej belce masz też wykres sił normalnych.
9 kwi 22:47
kochanus_niepospolitus:
pamiętaj że wykres momentów rysuje się z wykresu tnących (uwzględniając występujące momenty)
−−− wykres momentu to wykres całki funkcji tnącej
wiedząc to, o wiele szybciej (i łatwiej) będzie Ci zrobić wykresy
9 kwi 22:53
kochanus_niepospolitus:
W sumie −−− wykres sił normalnych zawsze się rysuje, tyle że przeważnie jest to zerowa funkcja
liniowa
9 kwi 22:53