Ekstrema
skonsternowany: W punkcie c funkcja f ma maksimum lokalne, a funkcja g minimum lokalne. Udowodnij, że funkcja
2g−3f w punkcie c ma minimum lokalne.
Nie mam pomysłu jak takie zadanie można rozwiązać, myślałem na definicją istnienia ekstremum
ale nie wiem jak to mogę wykorzystać.
9 kwi 16:48
Janek191:
y1 max = f(c)
y2 min = g( c)
więc
(2 g − 3 f)(c) = 2 g( c) − 3 f(c) = 2 y2 min − 3 y 1 max
9 kwi 16:56
g: | | d2(2g−3f) | |
W punkcie c powinno być |
| > 0, ale żeby to sprawdzić, to trzeba znać funkcje |
| | dx2 | |
f(x) i g(x).
9 kwi 17:02
skonsternowany: Zapisałem podobnie jak Janek ale nie wiem jakie wnioski dalej wyciągnąć.
9 kwi 17:17