równanie trygonometryczne
zax:
9 kwi 16:47
zax: Czy mogę skrócić dwójkę? Wyjdzie wtedy sinxcos3x=0?
9 kwi 16:52
krystek: tak
9 kwi 16:52
Jack: tak to nie dziala...
mozesz skrocic 2 w sensie podzielenia przez 2, ale Ci zostanie
9 kwi 16:53
Jack: to jest zwykle mnozenie
a * b = 0
to a = 0 albo b= 0
u Ciebie
| | x | | 3x | |
sin |
| =0 lub cos |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
teraz kiedy sinus = 0
dla kπ, czyli
sin x = 0 −>> x= kπ
zatem
cos tak samo, kiedy jest = 0...
9 kwi 16:56
zax: a wiec czy to jest poprawnie rozwiazane?
tgx=2sinx
sinx/cosx=2sinx | *cosx
sinx=2sinxcosx −> tutaj w sumie mógłbym wyłaczyć sinusa przed nawias
sin2x−sinx=0
| | 2 | | 2kpi | |
x=2kpi v x= |
| pi + |
| |
| | 3 | | 3 | |
9 kwi 17:09
Jack: to jest juz inny przyklad jak rozumiem?
bo nie rozumiem
masz
sin2x − sinx = 0
a potem nagle
9 kwi 17:12
Jerzy:
sin2x = sinx
2x = x + 2kπ lub 2x = π − x + 2kπ
9 kwi 17:13
Jack: nie rozumiem tego przejscia, a poza tym
| | π | |
(wiesz ze cos x = 0 dla x = |
| + kπ) |
| | 2 | |
zatem
| 3x | | π | | 3x | | π | |
| = |
| + kπ lub |
| = 2π − ( |
| ) + kπ |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
9 kwi 17:16
zax: jack skorzystałem ze wzoru na róznicę sinusów, ale jak sie domyślam niepotrzebnie
9 kwi 17:16
zax: Dobra jeszcze jeden przykład
sin2x − 2sinx=0
2sinxcosx−2sinx=0 |/2
sinx(cosx−1)
sinx=0 v cosx=1
x=kpi v x=2kpi
W odpowiedziach mam x=kpi. I skąd ta odpowiedź?
9 kwi 17:24
krystek: Połączenie dwóch odp
9 kwi 17:25
zax: Można bardziej szczegółowo?
9 kwi 17:28
krystek: Popatrzna układzie współrzędnych jedno co π a drugie co 2π
9 kwi 17:29
krystek:
9 kwi 17:31