Uzasadnij
Pablo: Uzasadnij że dla dowolnej liczby m ∊ R wykres funkcji:
f(x) =(2−m)x2+mx−1
ma co najmniej jeden punkt wspólny z osią OX.
Jak to mam uzasadnić?
Δm < 0 ale to raczej nie wystarczy
9 kwi 16:35
zef: Δ≥0
9 kwi 16:37
zef: Sprawdź też co się dzieje dla m=2
9 kwi 16:38
Janek191:
Δ = m2 − 4*( 2 − m)*(−1) = m2 − 4 m + 8 = ( m − 2)2 + 4 ≥ 0
9 kwi 16:41
Pablo: Δ≥0
m−4m+8≥0
Δm = −16
Δm < 0
m∊∅ ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
spr. m=2
funkcja liniowa
1 punkt wspólny
to by wystarczyło?
9 kwi 16:42
zef: m2−4m+8>0
Zauważ że dla m∊R wyrażenie te jest zawsze dodatnie bo Δm<0 i a>0
9 kwi 16:44
zef: Tam oczywiście podwójny znak w tej nierówności.
9 kwi 16:44
Pablo: dziękuję, już chyba rozumiem, czyli pokazując że delta (tak jak napisał Janek191) jest zawsze
większa równa 0 uzasadnia nam że funkcja musi mieć co najmniej jeden punkt wspólny?
czemu a > 0? tego nie wiemy
9 kwi 16:50
zef: Chodzi mi o wyrażenie nierówności kwadratowej m2−4m+8>0
a=1
a miałeś wykazać że Δ≥0
9 kwi 16:53
Pablo: rzeczywiście jest zawsze dodatnie ale nie wiem tylko dlaczego zawsze a > 0?
9 kwi 16:53
Pablo: ok

rozumiem, bardzo dziękuję zef
9 kwi 16:53