Oblicz: a) iloraz b) szósty wyraz c) ile wyrazów zsumowano
kubasal: Drugi wyraz rosnącego ciągu geometrycznego jest 625 razy mniejszy od wyrazu szóstego. Czwarty
wyraz jest równy 1. Suma kilku pierwszych wyrazów ciągu wynosi 156,248.
Oblicz:
a) iloraz
b) szósty wyraz
c) ile wyrazów zsumowano
9 kwi 16:26
Eta:
Przeczytałam ciąg malejący ( sorry)
poprawiam:
| | a6 | |
a) 625a2=a6 ⇒ q4= |
| =625 ⇒ q= 5 −−− bo ciąg rosnący |
| | a2 | |
b) a
4=1 to a
6=a
4*q
2 ⇒ a
6=25
c)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
{an} : |
| , |
| , |
| , 1, 5,25,125 |
| | 125 | | 25 | | 5 | |
| | 31 | |
po dodaniu tych 7 wyrazów otrzymujemy S7= 156 |
| = 156,248 |
| | 125 | |
9 kwi 17:17
krystek: @Eto buziaki
9 kwi 17:20
Eta:
Witaj
Krystek 
Dawno Cię tu nie było , jak zdrówko ....
9 kwi 17:24
krystek: Wszystko ok , tylko odwykłam od liczenia zadań przerzuciłam się na robótki i facebooka
9 kwi 17:27
krystek: Teraz tylko co pół roku badania kontrolne.
9 kwi 17:28
Eta:
Cieszę się

i życzę duuuuuuuuuuuuuużo zdrówka
9 kwi 17:55
krystek: Dziękuję stokrotnie!
9 kwi 18:02
Eta:
Ja też opuszczam forum .... planuję teraz zwiedzać nasz piękny kraj
9 kwi 18:11
9 kwi 18:18
9 kwi 23:38
pałek9_8: Hehe
20 lis 14:49