Pomóżcie
kkkk: Pomóżcie stanołem nad tym zad i nwm co dalej mamy punkty K (−1,2) i L(7,4) liczymy ze wzoru
(y−yA)(xB−xA)−(yB−yA)(x−xA)=0
wiec zrobilem tak; (y−2)*(7−(−1))−(4−2)(x−(−1))=0
(y−2)*8−2(x+1)=0
8y−16−2x−2=0 i co dalej pomóżcie plis
9 kwi 16:23
Jack: y=...
9 kwi 16:24
Janek191:
8y = 2 x + 18 / : 8
================
Licz z takiego wzoru :
| | y2 − y1 | |
y − y1 = |
| *(x − x1) |
| | x2 − x1 | |
9 kwi 16:27
kkkk: a to jest jakis uproszczony wzór?
9 kwi 16:31
krystek: To jest Twój tylko przekształcony i A zastąp 1 a B 2
9 kwi 16:35
kkkk: tyle to i ja tez wiem ale dalej nie wiem co robic
9 kwi 16:43
krystek: Masz napisać równanie prostej przez dwa punkty , tak ?
9 kwi 16:44
zef: y=ax+b
Można też z układu jeśli wzorków nie pamiętasz
2=−a+b
4=7a+b
9 kwi 16:46
Janek191:
| | 4 − 2 | |
y − 2 = |
| *(x − (−1)) |
| | 7 − (−1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y = |
| *( x + 1) + 2 = |
| x + |
| + 2 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
==============
9 kwi 16:48
Jack: mam nadzieje ze juz nie stoisz jak stanołes
9 kwi 16:50
kkkk: tak
9 kwi 16:57
kkkk: dziekuje za odpowiedz
9 kwi 16:59