nierównosć
Qubus: Rozwiąż nierówność |2x−8| < |x| + |x−4| a nastepnie oblicz sume jej całkowitych rozwiazan
mniejszych od 15 .
tez trzeba zaczać od tego żeby na lewa strone wszystko czy od tego przedziału poczatkowego
który chyba wyjdzie (0;4)?
9 kwi 16:09
ICSP: Rozwiązałem tą nierówność jakieś 5 godzin temu.
Poszukaj.
9 kwi 16:10
Jack: wyciagnij 2 z pierwszego nawiasu...
nastepnie wszystko na lewo i 3 przedzialy.
9 kwi 16:10
9 kwi 16:12
Qubus: te 3 przedziały powinny wygladac tak ?
(−∞;0)
(0;4)
(4;+∞)
9 kwi 16:24
Jack: 
ale gdzies je domknij... te zero i czworke
9 kwi 16:25
Qubus: no nie kminie opuszczania tych wartosci i zmiany znaków , jesli przy pierwsze jest −∞;0 to
tylko przy jednym wyrazeniu zmienam znaki na przeciwne ?
9 kwi 16:38
konrad: zmieniasz tam wyrażenie w module przyjmuje wartości niedodatnie
9 kwi 16:42
konrad: *tam gdzie
9 kwi 16:43
Jack: Najpierw przeksztalcmy...
|2x−8| = 2|x−4|
2|x−4| < |x| + |x−4|
|x−4| < |x|
|x − 4| − |x| < 0
jesli teraz przedzialami, no to
1) x∊(− ∞ ; 0>
podstawiam dowolna liczbe z tego przedzialu, np. −5
pierwsza wartosc bezwzgledna = |x − 4| = (za iks podstawiam minus 5) = |−9|
skoro to jest ujemne to jak opuszcze wartosc to musze zmienic znak, bo ma byc dodatnie
wiec
|x−4| = −x + 4
|x| to dowolna liczba ujemna da nam minus wiec = − x
wiec |x − 4| − |x| = −x + 4 − x = − 2x + 4
−2x + 4 < 0
x> 2 co jest sprzeczne bo nasz przedzial konczy sie na zerze
2) x∊(0;4>
3)x∊ (4;∞)
analogicznie
9 kwi 16:47
Jerzy:
(x−4)2 < x2
9 kwi 16:59
Qubus: ok dzieki za wytłumaczenie

skoncze to jutro bo dzis juz za dużo tej matmy było
9 kwi 17:51