matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szereg
Szereg:
Znaleźć sumy częściowe podanych szeregów i następnie zbadać ich zbieżność
n−1
∑
n
=
2
n!
9 kwi 16:03
g:
n−1
1
1
S
m
= ∑
n=2
m
= ∑
n=2
m
− ∑
n=2
m
=
n!
(n−1)!
n!
1
1
= ∑
n=1
m−1
− (∑
n=1
m
− 1) =
n!
n!
1
1
1
1
= (∑
n=1
m
−
) − (∑
n=1
m
− 1) = 1 −
n!
m!
n!
m!
1
lim
m→
∞
(1 −
) = 1
m!
9 kwi 16:57