szesciocyfrowa liczba
kombi: oblicz ile jest 6−cyfrowych, w zapisie ktorych wystepuje szóstka i kazda kolejna cyfra(z
wyjątkiem pierwszej) jest wieksza od poprzedniej
poprawna odp to 56
mi wychodzi 4*9=36
ktos cos?
9 kwi 16:00
kombi: 
9 kwi 21:22
wmboczek: zauważamy, że nie może być 0
wybieramy 5 z pozostałych 8, a 6 wkładamy tam gdzie trzeba (1 sposób)
no i mamy 56
9 kwi 21:51
kombi: nie za bardzo zrozumiałem co masz na myśli,
moj tok rozumowania:
1) X56789 = 9 mozliwosci
2) X45678 = 9m
3) X34567 = 9m
4) X23456 = 9m
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
36m
gdzie sa pozostale opcje?
9 kwi 22:06
wmboczek: nie jest powiedziane o 1 większa
no i X nie 9 − bez zera i poprzednio wybranych
9 kwi 22:09
kombi: a faktycznie, cały czas liczyłem nie wiem teraz nawet czemu, biorać pod uwage zwiększanie sie o
1

dzieki!
9 kwi 22:12
Mila:
Możesz tak obliczyć:
1) cyfra 6 na 3 pozycji
| | | |
ab6789 mamy | =10 liczba dwuwyrazowych ciągów {a,b} rosnących ze zbioru {1,2,3,4,5} |
| | |
2)
| | | | | |
abc6de − mamy: | * | =10*3=30 możliwości, {d,e} ze zbioru:{7,8,9} |
| | | |
3)
| | | |
abcd6e − mamy: | *3 =15 możliwości |
| | |
4)
Razem :
10+30+15+1=56
9 kwi 23:55
kombi: dzięki
11 kwi 16:05
Mila:
11 kwi 17:41