Wyznacz wartości parametru m
Pablo: Wyznacz wartości parametru m, dla których funkcja:
f(x) = (m−3)x2−8mx+5
jest rosnąca w przedziale (−∞;2>, a malejąca w przedziale <2;∞)
Bardzo proszę o obliczenia.
9 kwi 15:52
zef: a<0
−b/2a=2
9 kwi 15:53
Pablo: zrobiłem tak ale wychodzi mi że m
1 i m
2 nie spełniają warunku a<0
9 kwi 15:55
Oopp: a <0 ⇒ m−3 <0 ⇒ m <3
xw=2
9 kwi 15:57
Pablo: już nie ważne znalazłem błąd

dziękuję
9 kwi 15:57
zef: m−3<0
m<3
m∊(−
∞;3)
−b/2a=2
8m=4m−12
4m=−12
m=−3
Odp m=−3
9 kwi 15:57
Pablo: nie wiem czemu ale się przyzwyczaiłem do tego że zawsze pisałem −b/2 i nie mnożyłem przez a
9 kwi 15:58
Pablo: zef a nie powinno m = −1 ?
9 kwi 15:58
Pablo: 
źle przepisałem funkcję, m
2−3, dziękuję wszystkim bardzo za pomoc już rozumiem i wiem jak
to obliczać
9 kwi 16:00