stereometria
nikitka96: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości 12 i 16. Przekątne ścian
bocznych wychodzące z wierzchołka kąta rozwartego podstawy są prostopadłe. Oblicz objętość
tego graniastosłupa.
W odpowiedzi oznaczono d− długość przekątnej ściany bocznej i obliczono d pierwiastek z 2=16 i
napisali, że d=8 pierwiastek z 2 dlaczego?
9 kwi 15:02
Janek191:

c
2 + c
2 = 16
2 ⇒ 2 c
2 = 256 ⇒ c
2 = 128 = 64*2
c = 8
√2
h
2 + 10
2 = c
2
h
2 = 128 − 100 = 28 = 4*7
h = 2
√7
========
V = P
p*h = 0,5*16*12* 2
√7 = 192
√7
9 kwi 15:56
nikitka96: A czy c2+c2 może być równe drugiej przekątnej czyli 122? Od czego zależy wybór przekątnej?
9 kwi 16:46
Janek191:
Pisz, ze przekątne wychodzące z wierzchołka kąta rozwartego
9 kwi 17:16
Janek191:
Pisze, ...
9 kwi 17:16
nikitka96: Już rozumiem... DZIĘKI
9 kwi 17:23