Udowodnij
Wiktor : Udowodnij ,że jeżeli a,b,x ∊ R
+ − {1} i ab ≠ 1 ,to
| logax+logbx | | b | |
| = logab |
| |
| logax+logbx | | a | |
9 kwi 14:10
Jerzy:
Spróbuj tak .... pozamieniaj wszystko na log przy podstawie x
9 kwi 14:12
Eta:
Popraw treść zadania ! ( lewą stronę !
9 kwi 14:45
Jerzy:
No tak .. lewa strona = 1
9 kwi 14:46
Wiktor : To chyba nic nie da ,że zamienię lewą stronę na 1
10 kwi 12:12
Jerzy:
sprawdź dokładnie , czy dobrze przeisałeś
10 kwi 12:13
Wiktor : Treść zadania jest poprawne, zamieniłem wszystkie logarytmy na podstawę X :
10 kwi 12:27
Jack: to pocwicz zamiane na wspolny mianownik
10 kwi 12:30
Jerzy:
| | a | | a | |
To pomyłka w treści zadania... ⇔ 1 = logab |
| ⇔ ab = |
| , |
| | b | | b | |
a to nie jest prawdą
10 kwi 12:30
Jack: | 1 | | 1 | |
| + |
| tak to wyglada ? |
| logxa | | logxb | |
10 kwi 12:30
Wiktor : Treść zadania jest poprawne, zamieniłem wszystkie logarytmy na podstawę X :
| | loxxb−logxa | |
| = |
| |
| | logxa+logxb | |
10 kwi 12:31
Wiktor : I po wymnożeniu wychodzi :
| | logxb | | logxa | | logxb | | logxa | |
1+ |
| + |
| +1 = |
| +1−1− |
| |
| | logxa | | logxb | | logxa | | logxb | |
Co daje
2+log
ba = −log
ba
2+2log
ba = 0
10 kwi 12:36
Jack: nie rozumiem wgl
post 12:31
lewa strona = 1
bo 5/5 = 1, 10/10 = 1
to samo przez to samo = 1
a prawa strona to wynik czy przeksztalcenie lewej? bo sa 2 rozne rzeczy
10 kwi 12:43
glax: przekształciła prawą stronę (chyba)
10 kwi 12:44
Wiktor : Tak jak już napisał Jerzy w tym zadaniu jest chyba błąd. Jeśli lewa strona =1 to
| | b | |
musi się równać 1 ,więc ab= |
| |
| | a | |
10 kwi 12:46
Wiktor : Dzięki za pomoc
10 kwi 13:07