prawdopodobienstwo
bolo: Niech A,B c (omega). Zdarzenie AuB jest zdarzeniem pewnym.Jeśli P(A)=2/3 oraz P(A|B)=5/9 to
P(A∩B) =?
9 kwi 13:38
9 kwi 13:44
bolo: tak . z jakiego wzoru trzeba skorzystac żeby to rozwiazac ?
9 kwi 13:47
ojojojoj: zdarzenie A∪B jest zdarzeniem pewnym, stąd A∪B=1 dalej licz ze wzorów
9 kwi 13:50
bacak: jak wyliczyc P(B)? bo trzeba skorzystac z tego wzoru P (A ∪ B) = P (A) + P (B) − P (A ∩ B) ?
9 kwi 14:13
bacak: no za cholere nie chce wyjsc 5/12
9 kwi 14:28
ojojojoj: licz tutaj
9 kwi 14:29
bacak: P(B) bedzie 1/3 ?
9 kwi 14:32
ojojojoj: jak ci to wyszło?
9 kwi 14:33
bacak: 5/9 =P(A∩B)/13 z tego by wyszło 5/27
9 kwi 14:36
9 kwi 14:41
bacak: no nareszcie a było to tak proste .....
9 kwi 14:47