Tautologia, kwantyfikatory
Krzys: Sprawdź czy następujące formuły są tautologiami rachunku kwantyfikatorów.
Zadanie studia/matematyka dyskretna
Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać na wykładzie było jakieś hokus pokus,
gdyby ktoś mógł po ludzku to wytłumaczyć lub podać przykładowe rozwiązanie,
było by super

1) ∀x(P(x) ↔ ∀x(Q(x))) → ∀x (P(x) ↔ Q(x))
2) ∀x(P(x) → Q) ↔ ∀x (P(x) → Q)
3) ∀x(P(x) → Q(x)) ↔ ∀x (P(x) → ∀x(Q))
9 kwi 12:46
Krzys:
9 kwi 16:12
Krzys:
9 kwi 20:29
Krzys:
10 kwi 11:07
g: Nie jestem w tym biegły, ale nie widzę lasu rąk z odpowiedziami, więc zajrzałem do netu i:
1) To ∀x wewnątrz nawiasu wydaje się nadmiarowe i można je opuścić.
Zostaje coś typu A → A.
2) Tu od razu jest coś typu A ↔ A.
3) Jeśli dobrze rozumiem, to Q oznacza zdanie / własność nie uzależnioną od x.
Wówczas Q(x) = Q, i ∀x(Q) = Q. W sumie też dochodzimy do czegoś typu A ↔ A.
Podsumowując, wszystkie te napisy wyglądają na tautologie.
(jeśli się mylę to chętnie się o tym dowiem).
10 kwi 11:28
g: Wróć!
1) A→A nie jest tautologią, ponieważ (fałsz→fałsz) = fałsz.
10 kwi 11:33
Krzys: Nadal ciemno u mnie

Dzięki za próbę
10 kwi 13:27
Janek191:
Patrz:
Janusz Onyszkiewicz , Wiktor Marek
Elementy logiki i teorii mnogości w zadaniach s.25 − 36 , s. 165 − 180
10 kwi 13:32