prawdopodobieństwo geometryczne
klasyk: 2.Losujemy dwa punkty A i B z odcinka [0,1].
a)Jaka jest szansa, że środek odcinka AB będzie należał do przedziału [0,1/3]?
b)Jakie jest p−stwo, że A ma bliżej do B niż do 0?
a)
moc Ω = <0,1> * <0,1>
| | 1 | |
A − środek odc AB należy do <0; |
| > |
| | 3 | |
| | a+b | | 1 | |
A = {(a,b) należy do Ω: |
| ≤ |
| } |
| | 2 | | 3 | |
| | 2 | |
Wychodzi nam z tego trójkąt równoramienny o bokach długości |
| . |
| | 3 | |
Nie wiem co zrobić z tym zrobić dalej
b)
| | 3 | |
P(B) = |
| − ( 1/2*1/2 dla przypadku a<b ; i 1/2 dla przypadku a>b ) |
| | 4 | |
Mógłbym prosić o dokładniejszy opis podpunktu b, bo nie bardzo rozumiem dlaczego tak jest.
Z góry dziekuję za pomoc
9 kwi 12:42
zzz: Również podłączam się do pytania
9 kwi 12:57
g:

| | A+B | |
a) |
| ≤ 1/3 ⇒ A+B ≤ 2/3 ⇒ P = (2/3)2 / 2 = 2/9 |
| | 2 | |
b) A > B/2 ⇒ P = 1 − 1/4 = 3/4
9 kwi 12:58
jc: (b) prawdopodobieństwo, że a<b jest takie samo, jak prawdopodobienstwo, że a>b,
zatem każde z tych prawdopodobieńst wynosi wynosi 1/2.
Jeśli b < a, to na pewno a jest bliżej b niż liczby 0.
Przy założeniu, że 0<a<b, prawdopodobieństwo, że a znajdzie się bliżej 0 jest takie samo jak
prawdopodobieństwo, że znajdzie się bliżej b. Dlatego prawdopodobieństow to wynosi 1/2.
Szukane prawdopodobieśtow = 1/2 + 1/2*1/2 = 3/4
9 kwi 13:02