równania i nierówności kwadratowe
nevermind: Rozwiąż równanie:
(x−1)
2=4
ma wyjść: x1=−1, x2=3
Wiem to Śmieszne,
próbuje rozwiązać to zadanie ale jakoś nie wychodzi. Wiem że to proste zadanie

, próbowalem
przez wzory skróconego mnożenia ale nic z tego. Kombinowałem ale już się pogubilem. Proszę o
pomoc.
2 sty 14:55
123: (x−1)
2=4
x
2−2x+1−4=0
x
2−2x−3=0
oblicz deltę i wyznacz miejsca zerowe , będzie ok
2 sty 14:59
Dasio11: Możesz przenieść na jedną stronę i użyć (a+b)(a−b)=a2−b2 lub po prostu spierwiastkować
obustronnie...
2 sty 15:00
nevermind: Dziękuje za pomoc i za wytlumaczenie.
z obliczanie delty i miejsc zerowych nie mam problemu. Dziękuje
2 sty 16:02