matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że logarytm jest równy logarytmowi
Adrian:
√
5
√
7
1
1
Wykaż, że log
3
− log
7
= −
a + b +
, jeśli wiadomo, że:
5
84
2
2
log
3
5 = a i log
7
12 = b.
9 kwi 11:58
Benny:
√
5
√
7
1
1
1
1
log
3
−log
7
=−
log
3
5+
log
7
7+log
7
12=−
a+b+
5
84
2
2
2
2
9 kwi 12:08
Adrian:
Nie rozumiem. Jedynie przepisałeś i podstawiłeś.
9 kwi 12:16
Benny:
√
5
=5
−1/2
5
√
7
1
=
*7
−1/2
84
12
9 kwi 12:21