Wykaż, że liczba jest naturalna
Adrian: | | 2 | |
Wykaż, że liczba |
| − (1+√3) jest naturalna |
| | (√3−1)2 | |
9 kwi 11:53
Janek191:
| | 2 | | 2 | |
= |
| − ( 1 + √3) = |
| − 1 − √3 = |
| | 3 − 2√3 + 1 | | 2*( 2 −√3) | |
| | 1*(2 + √3) | | 2 + √3 | |
= |
| − 1 − √3 = |
| − 1 − √3 = |
| | (2 − √3)*(2 + √3) | | 22 −(√3)2 | |
= 2 +
√3 − 1 −
√3 = 1
9 kwi 12:26
Adrian: Mógłbyś mi od razu wyjaśnić jak to zrobiłeś? Byłbym bardzo wdzięczny.
9 kwi 12:33
Jerzy:
Przecież masz rozpisane ..."kawa na lawę" .... czego nie rozumiesz ?
9 kwi 12:35
Adrian: Jak z 2 zrobiło się 1*(2 + √3).
I końcówka. Jak skrócił w licznik z mianownikiem (chodzi mi o √3) skoro w liczniku jest + a w
mianowniku −.
−√3*(−√3) = 3.
Proszę mnie naprowadzić jeśli się mylę
9 kwi 12:48
Janek191:
I wiersz
Skrócono przez 2.
II wiersz − pomnożono licznik i mianownik przez 2 + √3
9 kwi 12:51
Janek191:
22 − (√3)2 = 4 − 3 = 1
9 kwi 12:52
Jerzy:
2 w liczniku skróciła się z 2 w mianowniku
22 − (√3)4 = 4 − 3 = 1
9 kwi 12:52
Adrian: Dzięki Janek

Już rozumiem
9 kwi 13:03