Geometria analityczna
Zuza: Okrąg O1 o środku w punkcie (4, −2) jest styczny do osi OX. Okrąg ten przekształcono przez
| | 3 | |
jednokładność o skali k= − |
| i środku w punkcie P należącym do prostej x + 2y = 0. W ten |
| | 2 | |
sposób otrzymano okrąg O2. Podaj równanie okręgu O2, jeśli jest on styczny do osi OY.
9 kwi 11:45
5-latek : Co do tej pory oprocz napisania zadania zrobilas ?
9 kwi 11:48
Janek191:

S
1 = ( 4, − 2) r
1 = 2
r
2 = I k I * 2 = 3
więc
S
2 = ( − 3, 1,5) bo y = −0,5*(−3) = 1,5
Odp. ( x + 3)
2 + ( y − 1,5) = 9
======================
9 kwi 11:55
Janek191:
Odp. ( x + 3)2 + ( y − 1,5)2 = 9
9 kwi 11:57
Zuza: Obliczyłam promień drugiego okręgu r=3, choć nie mam pewności czy jest to dobrze i wyznaczyłam
punkt styczności pierwszego okręgu z osią OX i wiem, że r1=2
9 kwi 11:58
Zuza: Już wszystko rozumiem, dziękuję bardzo
9 kwi 12:09
Janek191:
9 kwi 12:14