jak to zrobić? gimnazjum
ewela: Antoś, Bolek, Czarek i Damian chcą podzielić między siebie 10 jabłek tak, aby każdy otrzymał co
najmniej jedno. Na ile różnych sposobów mogą to uczynić?
9 kwi 11:40
Kacper:
Każdy bierze po jednym jabłku.
Zostaje 6 jabłek.
6=0+0+0+6
6=0+0+1+5
.
.
.
6=6+0+0+0
liczysz ile jest takich możliwości

(będzie ich trochę )
9 kwi 11:52
Jerzy:
Od wszystkich możliwych podziałów ( 104 ) trzeba odjać takie,że jedno dziecko
dostaje 0 jabłek, dwoje dostaje 0 i troje dostaje 0
9 kwi 12:12