mediana i odchylenie
hehe: oblicz medianę oraz odchylenie standardowe danych przedstawionych w tabeli liczebnosci.
wartosc 0 1 2 3
liczebnosc 1 3 1 5
mediane wyszla 2,5
srednia−2
odchylenie 1
Sprawdzi ktos czy dobrze rozwiązałam ?
9 kwi 11:36
yht:
| | 6 | |
mediana i średnia ok, odchylenie jest źle, mi odchylenie wychodzi pierwiastek z |
| |
| | 5 | |
9 kwi 12:02
Janek191:
0, 1,1,1,2,3,3,3,3,3
| | 0 + 3*1 + 2 + 5*3 | |
x = |
| = 2 |
| | 10 | |
m
e = 5 : 2 = 2,5
więc
| | ( 0 − 2)2 + 3*( 1 − 2)2 + ( 2 − 2)2 + 5*( 3 − 2)2 | |
σ2 = |
| = |
| | 10 | |
zatem
σ =
√1,2
=======
9 kwi 12:12
hehe: dzięki !
9 kwi 13:25