matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
koło i wycinek
szarlotka:
w wycinek koła o kącie środkowym 60 wpisano koło. Wyznacz stosunek pola koła do pola wycinka
9 kwi 11:24
g:
sin 30 = 1/2 = r / (R−r) ⇒ r = R/3 stosunek pól = πR
2
/6 / πr
2
= 3/2
9 kwi 11:45