Prosba
5-latek : Milu 
Pomoz mi proszse jeszce w cwiczeniach nr 40,41 i 42 strona 64 i na tym zakoncze wielomiany
dziekuje
9 kwi 00:24
5-latek : Moze napiszse cw nr 40
Od czego zalezy znak wielomianu '' w plus nieskonczonosci'' dla argumentow wiekszych od
najwiekszsego jego pierwiastka
Kiedy pierwiastki sa rozwiazaniami nierownoci
Moze jakis przyklad do tego cwiczenia i nastepnych ?
9 kwi 00:28
5-latek : Wiem z e to nie miejsce na tlumaczenie teorii ale zrob wyjatek
9 kwi 00:32
5-latek : Cwiczenie nr 41
Czy wielomian zawsze zmienia znak przy przejściu argumentu przez pierwiastek ?
Podaj przykład wielomianu W(x) i takiego jesgo pierwiastka x1 ze W(x)≤0 dla wszystkich x z
pewnego przedzialu o srodku x1 czyli dla x∊(x1−δ,x1+δ) gdzie δ jest pewna liczba
dodatnia
Cwiczenie nr 42.
czy wielomian może zmieniac znak w punkcie x0 nie bedacyn jego pierwiastkiem
Jeśli tak podaj i wskaz czynnik zmieniający w x0 znak w wielomianie rozlozonym na czynniki
Jeśli dzisiaj będzie miała czas to prosze zebys mi pomogla w tym
9 kwi 08:05
5-latek : Chociaz prosiłem Mile to mysle z esie nie pogniewa jeśli ktoś da cenne dla mnie rady
9 kwi 12:41
Jerzy:
Cześć

40) zależy od znaku przy najwyższej potędze x
41) nie zmienia, jeśli pierwiastek jest parzysto − wielokrotny
42) nie może
9 kwi 12:46
5-latek : Czesc

A możesz pokazac na przykładach zebym to zrozumial ?
9 kwi 12:57
9 kwi 13:00
Jerzy:
41) W(x) = (x−2)2*(x−4)3 .... w x = 2 nie zmiania, w x = 4 tak
9 kwi 13:02
Jerzy:

Tutaj masz przykład: W(x) = x
2(x −1) ... w x = 0 nie zmienia znaku
9 kwi 13:05
5-latek : To znam oczywiście

Cw 40 wytłumaczysz ?
9 kwi 13:07
===:
przecież to oczywista oczywistość
9 kwi 13:12
Jerzy:
f(x) = W(x) = axn + bxn−1 + ....
limx→+∞f(x) = +∞ ( gdy a > 0 ) = − ∞ ( gdy a < 0 )
9 kwi 13:12
Jerzy:
popatrz:
f(x) = ax
3 + x
2 + x + 1
| | 1 | | 1 | |
limf(x) = lim[ax3(1 + |
| + |
| )] = ax3*1 = ax3 i znak zależy od znaku a |
| | x | | x3 | |
9 kwi 13:17
Jerzy:
tam w nawiasie zgubiłem a w mianownikach, ale to bez znaczenia
9 kwi 13:17
5-latek : === 
Pewnie jak rozwiazuje jakies równanie wielomianowe to pewnie z tego nieświadomie korzystam
9 kwi 13:18
===:
9 kwi 13:19
5-latek : Dobrze J
To już kapuje .
Teraz bys pokazal na przykładzie cw 42 .
9 kwi 13:22
Jerzy:

Tuatj trzeba " na zdrowy rozum" ( na studiach to się już dowodzi − tw.Darboux)
jeśli dostatecznie bliskim otoczeniu punktu x
0 wielomian zmienia znak,
to musi po drodze ( w punkcie x
0) przyjąć wartość 0 , więc jest jego pierwiastkiem
9 kwi 13:26
5-latek : To druga liceum i nie było granic i pochodnych
9 kwi 13:27
Jerzy:
pochodnych nie stosujemy

a zamiast granicy, przyjmujemy bez dowodu,że
znak zależy od znaku a
9 kwi 13:29
5-latek : Na razie dziekuje CI
9 kwi 13:30
5-latek : Może
Milu 
cos dodasz od siebie ?
9 kwi 22:59
Mila:
Jutro dam przykłady. Dzisiaj nie mogłam być wcześniej na forum.
9 kwi 23:26
5-latek : Dobrze . Ja dzisiaj tez dopiero niedawno wrocilem od brata
9 kwi 23:52
5-latek :
10 kwi 18:46
Mila:

W zasadzie
Jerzy wszystko pięknie wyjaśnił.
40)
w(x)=a*(x−1)*(x+1)(x−3)
Największy pierwiastek to x=3
2*(x−1)*(x+1)(x−3)>0
−3*(x−1)*(x+1)(x−3)>0
Pierwiastki są rozwiązaniami nierówności ze znakiem : ≥ lub ≤
10 kwi 20:19
5-latek : Dziekuje

to cwiczenie nr 40
Teraz cwiczenie nr 41
Wiem ze parzystokrptne odbija sie i nieparzyste przechodzi
Podaj przykład .itd. (możesz podac ?
10 kwi 20:31
Mila:

41)
w(x)=−2(x−1)
2 najprostszy przykład
przy przejsciu przez x=1 wielomian w(x) nie zmienia znaku
v(x)=−2*(x−3)
2*(x+1)*(x+2) np. v(x)≤0 dla każdego x∊(3−1,3+1)
v(x) zmienia znak przy przejściu przez x=−1, x=−2
10 kwi 20:49
5-latek : dziekuje CI bardzo

Przepraszam ze tak długo nie odpisywałem ale pomagam koleżance Diana .
Nie wiem jak ona napiszse mature
10 kwi 21:32
5-latek : Jeszcze bardzo Cie proszę to cwiczenie nr 42 .
Chyba zajme się tylko swoimi problemami bo tak wychodzi jakbym Cie lekcewazyl a tak nie jest .
10 kwi 21:56
5-latek :
10 kwi 22:05
Mila:
Zmienia znak tylko przy przejściu przez pierwiastek, o ile pierwiastek nie jest parzystej
krotności.
Nie wiem co autor miał na myśli .
10 kwi 22:07
5-latek : No i na tym zakomczmy te wielomiany
Proste zadania ,równania i nierownosci potrafie rozwiazywac .
Mysle ze to wystarczy . Jeszcze sobie tylko może jutro wyprowadze wzory Vieta dla wielomianu
stopnia trzeciego i starczy .
Teraz się wezme za funkcje wymierne .
Dziekuje za pomoc
10 kwi 22:11