Trójkąty prostokątne
złyibrzydki:

Punkty A,B,C,D położone są jak na rysunku.
Zakładamy, że AB⊥BD, CD⊥BD oraz |AB|=5, |CD|=3,|BD|=11.
Niech punkt X należy do odcinka BD.
Wykaż, ze suma |AX|+|XC| jest namniejsza wtedy i tylko wtedy, gdy
|∡BXA|=|∡DXC|
Bardzo proszę o pomoc.
9 kwi 00:03
g:
Oznaczam: a = |AB|, b = |CD|, c = |BD|, x = |BX|.
|AX|+|XC| = f(x) = √a2+x2 + √b2+(c−x)2
Łatwo można sprawdzić, że jeśli kąty przy X są równe, czyli x/a = (c−x)/b, to pochodna
df(x)/dx=0.
Można również sprawdzić, że dla takiego x druga pochodna d2f(x)/dx2 > 0, czyli że to jest
minimum lokalne.
Więcej roboty będzie z wykazaniem, że to jest jedyne minimum.
9 kwi 14:17