Oblicz długość przekątnej d
Tomasz: Witam! proszę o pomoc


Objętość prostopadłościanu jest równa 216 cm
3 a pole powierzchni
całkowitej równe 312 cm
2. długości krawędzi prostopadłościanu tworzą rosnący ciąg
geometryczny. Oblicz długość przekątnej d prostopadłościanu.
jo: a, b − krawędzie podstawy
H − wysokość prostopadłościanu
| | b | | H | |
a, b, H − ciąg geom. ⇒ |
| = |
| |
| | a | | b | |
V = abH = 216
Pc = 2(ab+aH+bH) = 312
Trzeba rozwiązać układ 3 równań z niewiadomymi a, b, H:
abH = 216
2(ab+aH+bH) = 312
Następnie z tw. Pitagorasa obliczysz długość przekątnej w podstawie i później również z tw.
Pitagorasa długość przekątnej prostopadłościanu.