f wymierna
pata: ile punktów o obu współrzędnych całkowitych należy do wykresu funkcji f(x) = x + 3x − 3
wiem, że trzeba to rozpisać w ten sposób matematyka.pisz.pl/forum/269502.html ale czy ktos
moglby mi wytlumaczyc skad to 6 w liczniku"?
8 kwi 23:31
Janek191:
| | x +3 | | x − 3 +6 | | x −3 | | 6 | | 6 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| + |
| = 1 + |
| |
| | x − 3 | | x − 3 | | x − 3 | | x −3 | | x −3 | |
8 kwi 23:34
pata: skąd to x−3+6 w liczniku?
8 kwi 23:44
Janek191:
Stąd, że x − 3+ 6 = x + 3
8 kwi 23:55