Oblicz sumę pierwiastków równania
Santiam: Witam, proszę o pomoc.
Oblicz sumę pierwiastków równania
√3x−2=2
√x+2−2
Po podniesieniu do kwadratu wyszło mi coś takiego:
3x−2=4(x+2)−8
√x+2+4
−x+8
√x+2−14=0
i w sumie stoję.. nie wiem czy w ogóle w dobrą stronę zmierzam..
8 kwi 23:26
Metis: Dobrze przepisane?
8 kwi 23:41
5-latek : Najpierw to należy napisac jka metoda się rozwiazuje
czy metoda anlizy starożytnych czy metoda równana rownowaznych
jeśli ta druga to 3x−2≥0 i x+2≥0 (wyznaczyć czesc wspolna rozwiazan
Teraz dopiero do potęgi drugiej ale zapiszse sobie to tak
√3x−2+2=2√x+2 (do potęgi drugiej
3x−2+4−4√3x−2= 4x+8
−x−6−4√3x−2=0
(−4√3x−2)2= (x+6)2
16(3x−2)=x2+12x+36
−x2+36x−4=0
suma =36
8 kwi 23:42
Metis: Nie ma rozwiązań
8 kwi 23:44
5-latek : Czesc

Wpisz do wolframa i zobacz
8 kwi 23:46
Metis: No własnie wstukałem

Dobry wieczór Krzysku
8 kwi 23:48
Santiam: Zadanie jest na skanie więc słaba jakość ale kilkakrotnie sprawdzane

więc błędu nie widać.
Dzięki za pomoc
8 kwi 23:49
5-latek : To jest tak jak się liczy w pamięci
48x−32= x2+12x+36
−x2+36x−68=0
√Δ=32
x1= 34
x2= 2
8 kwi 23:55
Mila:
√3x−2=2
√x+2−2
3x−2≥0 i x+2≥0⇔
√3x−2+2=2
√x+2 obie strony są nieujemne. Podnosimy obustronnie do kwadratu.
3x−2+4
√3x−2+4=4*(x+2)
3x+2+4
√3x−2=4x+8
4
√3x−2=x+6 /
2
16*(3x−2)=x
2+12x+36
48x−32=x
2+12x+36
x
2−36x+68=0
Δ=1296−4*68=1296−272=1024
√Δ=32
| | 36−32 | | 36+32 | |
x1= |
| =2 lub x2= |
| =34 |
| | 2 | | 2 | |
2+34=36
=======
9 kwi 00:02
5-latek : Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
9 kwi 00:03
Mila:
5−latku podnosiłeś do drugiej ujemną i dodatnią.
Popatrz na mój sposób.
9 kwi 00:05
Metis: Oups!
Źle wstukałem!
9 kwi 00:05
Mila:
Pozdrawiam i Dobranoc

Do jutra.
9 kwi 00:05
Metis: Dobranoc
Milu 
Dobrze, że czuwasz
9 kwi 00:06
5-latek : Już widze
Milu 
gdzie zrobiłem blad
w poscie 23:42
zamiast +4
√3x−2 napisałem (−4
√3x−2
A miałem w 1 momencie (+) tylko popatrzyłem na ta 2 w pierwiastku i ubzdurałem sobie ze jest
odejmowanie do wzoru skroconego mnożenia i poprawiłem na (−)
9 kwi 00:11