Mediana
Paweł: Zestaw liczb 3,5,7,3x,15,18 jest uporządkowany rosnąco. Mediana zestawu jest liczbą naturalną
tylko dla dwóch naturalnych wartości x.
Wybierz odpowiedź T(tak) lub N(nie) i jej uzasadnienie spośród odpowiedzi A−C
T/N ponieważ:
A Tylko dla x=3 x=5 średnia arytmetyczna liczb 7 i 3x jest liczbą naturalną
B środkowy wynik zestawu jest liczbą naturalną dla x=1 i x=3
C dla x=7 i x=9 zestaw nie jest uporządkowany rosnąco.
Jaka według was powinna być odpowiedź?
Według mnie odpowiedź
A odpada. Jeśli za x podstawimy 5, to będziemy mieć zestaw
3,5,7,
15,15,18 Wtedy zestaw ten nie będzie uporządkowany rosnąco?
Dla odpowiedzi
B co prawda mediana będzie liczbą naturalną ale nie będzie to zestaw liczb
uporządkowanych rosnąco.
Została odpowiedź
C. Jeśli wybrać
N to odpowiedź czy ta była by poprawna?
Liczę na waszą pomoc