Na rysunku przedstawiony jest wykres funkcji f(x)
Adrianek: Na rysunku przedstawiony jest wykres funkcji f(x)=(2/3)
x−1, gdzie a>0, xeR
a) Oblicz wartość funkcji dla argumentu 3
b) Oblicz argument dla którego wartość funkcji wynosi 16/81.
| | | |
c) Dla jakich argumentów wartości funkcji f są większe od | k |
| | |
d) Napisz wzór i naszkicuj wykres funkcji g(x)=f(−x)−5
Nie idzie tu wstawić zdjęcia, a ja nie potrafie narysować tu wykresu
8 kwi 23:14
5-latek :

to jest wykres funkcji f(x)
teraz w czym problem ?
8 kwi 23:19
Adrianek: Tak to jest ten wykres tylko nie potrafię zadań wyliczyć.
przy pierwszym wyszło mi tak:
f(3)={2}{3}
3−1={2}{3}
2={4}{9}
Dalej tego zadania, oraz innych nie potrafię wyliczyć
8 kwi 23:23
5-latek : argument to x wartosc funkcji dla tego argumentu to y
| | 2 | | 2 | |
y−=− |
| 3−1 ⇒y− |
| 2 = policz |
| | 3 | | 3 | |
8 kwi 23:23
Adrianek: Pomoże ktoś ?
8 kwi 23:29
Adrianek: Jest ktoś kto zdoła mi pomóc ? Potrzebuje to zadanie na jutro, a nie dam sam rady
9 kwi 00:03
5-latek :

f(x) −−czarny wykres
| | 2 | |
h(x)= |
| −x−1 (czerwony) odbijasz f(x) względem osi OY |
| | 3 | |
| | 2 | |
g(x)= |
| −x−1−5 wykres h(x) obniżasz o 5 jednostek w dol (zielony |
| | 3 | |
9 kwi 00:42
5-latek : w c) to symbol Newtona ?
b) masz rozwiazac rownie
9 kwi 00:46
Metis: c) raczej nieudolnie zapisany ułamek
9 kwi 00:48
5-latek : 16=2
4
81= 3
4
| 16 | | 24 | |
| = |
| = U(2}{3})4 |
| 81 | | 34 | |
ale to już TY rozwiązuj
9 kwi 00:49
5-latek : czyli c) to f(x) > od tego czegos
9 kwi 00:50
Metis:
9 kwi 00:53