trygo
Jack: wyznacz wartosci parametru w, dla ktorych rownanie
2 sinx − 1 = a
ma dokladnie 2 rozwiazania w przedziale <0;2π>
8 kwi 23:05
Jack: 2 sinx − 1 = w *
reszta git
8 kwi 23:06
Jack: Czy oto chodzi?
2 sinx − 1 ∊ (−3;1)
2 sinx − 1 > − 3 /\ 2sinx − 1 < 1
8 kwi 23:08
Mila:
No i co za problem?
8 kwi 23:09
Janek191:
2 sin x = w + 1
sin x = 0,5*( w + 1)
więc
− 1 ≤ 0,5( w + 1) ≤ 1
8 kwi 23:10
5-latek : A jaki jest zwaiazek miedzy w i a ?
8 kwi 23:11
Jerzy:
I gdzie problem ?...2sinx = w + 1
8 kwi 23:12
Benny: @Janek191 myślę, że trzeba wyrzucić −1, 0, 1.
8 kwi 23:13
Jerzy:
Chyba się zdrzemnąłem..
8 kwi 23:14
Jack: 5−latku "w" i "a" sa obok siebie na klawiaturze, mialo byc "w" , weszlo "a"
tak jak Janek napisal
2sinx = w+1
jednakze, 2 rozwiazania ma w przedziale obustronnie otwartym, wiec
stad
| w+1 | |
| > −1 −>>> w+1 > −2 −>>> w > −3 |
| 2 | |
| | w+1 | |
i |
| < 1 −>> w+1 < 2 −>>> w < 1 |
| | 2 | |
w ∊ (−3;1)
jednakze w odpowiedzi jeszcze jest jeden
a nie dobra, bo wykluczyli −1 i 1
zatem odp. w ∊ (−3;−1) U (−1;1)
dobra, dzieki wszystkim za pomoc
8 kwi 23:16
Mila:

2sinx−1=w ⇔
2sinx=w+1 /:2
0<w+1<2 /−1
−1<w<1
lub
−2<w+1<0 /−1
−3<w<−1
8 kwi 23:17
Jack: Benny 0 nie zostalo wyrzucone...
8 kwi 23:17
Jack: Dzięki Milu
8 kwi 23:19
Jerzy:
Trafna uwaga Benny
8 kwi 23:19
Benny: Jack czemu 0 nie zostało wyrzucone? W takim przedziale sinx=0 ma 3 rozwiązania.
8 kwi 23:25
Jerzy:
Nie było wpisu
8 kwi 23:25
Benny:
8 kwi 23:26
Janek191:
Dla w = 0
| | π | | π | |
mamy 2 sin x = 1 ⇒ sin x = 0,5 ⇔ x = |
| lub x = π − |
| |
| | 6 | | 6 | |
8 kwi 23:31
Mila:

Zielona linia
lub
różowa linia:
8 kwi 23:48
Benny: Janek191 mi nie chodziło o w=0
9 kwi 09:15