analityczna
xxxy: Obrazem odcinka AB gdzie A(−2,3), B(1,−4) w jednokladnosci o srodku S i skali k<0 jest odcinek
CD gdzie C(7,−8), D(1,6). WYznacz srodek i skale jednokladnosci.
8 kwi 22:34
Janek191:

I AB I =
√ 32 + 49 =
√58
I CD I =
√ 36 + 196 =
√232
| | I CD I | | √232 | |
k = − |
| = − |
| = − √4 = − 2 |
| | I AB I | | √58 | |
k = − 2
=====
2)
S = ( x , y)
Mamy
→ →
SC = 2 AS
więc
[ 7 − x, − 8 − y ] = 2 *[ x − (−2), y − 3]
[ 7 − x , − 8 − y ] = [ 2 x + 4, 2 y − 6]
7 − x = 2 x + 4 i − 8 − y = 2 y − 6
3 x = 3 i 3 y = − 2
=============
8 kwi 22:50