Problem z niewiadomą
Krzysztof: Cześć, nie mam pojęcia jak poradzić sobie z czymś takim. Pomoże ktoś?
6581 = 1 − (23x)
Jak uzyskać z tego x?
Pozdrawiam
8 kwi 22:25
8 kwi 22:35
8 kwi 22:37
Krzysztof: Dziękuję bardzo! Chcielibyście powalczyć jeszcze z czymś takim?
6581=1−2x−1*3x
Nie mam jakoś oka żeby wyłapać chociażby te potęgi.
8 kwi 22:55
Krzysztof: Zapomniałem o nawiasach. Bardzo przepraszam

.
6581=1−(2
x−1*3
x)
8 kwi 22:58
5-latek : Ty nie chcielibyście powalczyć tylko zapoznaj się z działaniami na potęgach
na maturz etez tak spytasz egzaminatorow ?
| | 2x | |
U{2{x−1}= |
| tak ? albo 2x−1−=2x*(−2) |
| | 21 | |
2
x*3
x=(2*3)
x
8 kwi 23:05
Janek191:
x = log
6 32 − log
6 81
Czy to było dobrze przepisane ?
8 kwi 23:06
Krzysztof: @Janek191
Niestety tak. Liczę rozkład dwumianowy, a ze zmęczenia nie mam już jakoś oka do rozwiązywania
tych równań

. Z każdej strony próbuję, a same paskudy mi wychodzą.
1681=2
n−1*3
n
BTW. Strasznie dziękuję za pomoc

.
8 kwi 23:14