Bardzo proszę o szybkie rozwiązanie
Adrianek: Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania:
log
2 x= log
2(3−x)
log
3(x
2+5)=2
6
2x+1+44=80
8 kwi 22:22
Janek191:
Dlaczego szybkie ?
8 kwi 22:26
Janek191:
log 2 x = log2 (3 − x)
x > 0 i 3 − x > 0 ⇒ 3 > x ⇒ x < 3
x ∊ ( 0, 3)
−−−−−−−
x = 3 − x
2 x = 3
x = 1,5
=====
8 kwi 22:28
Janek191:
log3 (x2 + 5) = 2 ⇔ x2 + 5 = 32 ⇔ x2 = 4 ⇔ x = − 2 lub x = 2
8 kwi 22:29
Janek191:
62 x + 1 = 80 − 44
62x + 1 = 62
2x + 1 = 2
2 x = 1
x = 0,5
======
8 kwi 22:30
Adrianek: Szybkie, ponieważ zapomniałem oddać pracy kontrolnej, a na jutro mam dostarczyć i nie dam sam
rady
8 kwi 22:30
Janek191:
5
x +1 = 5
x − 7
x + 1 = x − 7
1 = − 7 sprzeczność
8 kwi 22:32
Adrianek: Bardzo Ci dziękuje
8 kwi 22:39
Janek191:
22.28 w I wierszu powinno być
log2 x = log2 ( 3 − x)
8 kwi 23:15