Na rysunku po kolei od lewej: C1, przewód, potem równolegle C2 i C3.
Dla kondensatorów połączonych szeregowo stosujesz wzór: C=C1+C2+...+Cn. Dla równolegle
połączonych: 1/C=1/C1+1/C2+...+1/Cn.
Najpierw policz pojemność C2 i C3 z wzoru na równoległe połączenie, potem te dwa kondensatory
"zbiją" Ci się w jeden i policzysz C1 + pozostałe wzorem od szeregowych.
Ale chodzi prawie o to samo. Tylko te "prostokątokwadraty" zmień
na | |.
Połączenie równoległe
C = C1 + C2
Połączenie szeregowe
| 1 | 1 | 1 | |||
= | + | ||||
| C | C1 | C2 |