Granica
Majka: Proszę o pomoc.
| | 1+2+3+...+n | | n | |
Oblicz granicę ciągu limx→∞( |
| − |
| ). Wykaż, że ciąg o wyrazie ogólnym |
| | n+2 | | 2 | |
| | 1+2+3+...+n | | n | |
an= |
| − |
| jest ciągiem malejącym. |
| | n+2 | | 2 | |
8 kwi 22:01
8 kwi 22:11
Majka: czy w nie powinno być w nawiasie (n+2) ?
sorry za głupie pytanie, ale nie jestem pewna co teraz mam z tym zrobić? n porównać do ∞?
8 kwi 22:45
5-latek : Ne powinno być bo to jest wzor na sume od 1 do n wyrazow
wezmy np. 1+2+3=6
u nas n=3 bo may dodac 3 wyrazy
Mozes go sobie udowodnić indukukcyjnie n(jeśli ci to cos mowi )
WYznacz najpierw wyraz a
n
8 kwi 22:55
Janek191:
| | 1 + 2 + 3 + ... + n | | n | | 0,5 n*(n +1) | | n | |
an = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | n +2 | | 2 | | n +2 | | 2 | |
| | n +1 | | n +1 − n − 2 | | −1 | | −n | |
= 0,5 n*( |
| −1) = 0,5 n*( |
| =0,5 n* |
| = |
| |
| | n +2 | | n +2 | | n+2 | | 2 n +4 | |
Teraz oblicz
a
n +1 − a
n =
Jeżeli ta różnica będzie < 0, to ciąg a
n będzie malejący.
8 kwi 22:58
Majka: Dzięki
8 kwi 23:16