Wykaż, że zachodzi równość
Adrian: Wykaż, że zachodzi równość:
| | √3+√5 | | √3−√5 | |
( |
| )2 − ( |
| )2 = √15 |
| | 2 | | 2 | |
8 kwi 21:32
Bogdan:
a2 − b2 = (a − b)(a +b)
8 kwi 21:37
Kombinator: W licznikach powstają ci wzory skróconego mnożenia
| 3 + 2 √15 + 5 − (3 − 2 √15 + 5) | |
| =√15 |
| 4 | |
mnożysz obustronnie przez 4, liczby całkowite w mianowniku się skracają i zostaje
2
√15 + 2
√15 = 4
√15
8 kwi 21:42
Bogdan:
| | √3 | | √5 | | √3 | | √5 | | √3 | | √5 | | √3 | | √5 | |
( |
| + |
| − |
| + |
| )( |
| + |
| + |
| − |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=
√5 *
√3 = ...
8 kwi 21:50
Adrian: Dzięki wielkie
9 kwi 11:50