matematykaszkolna.pl
maksymalna wartość kama: Nie obliczając żadnych wartości funkcji f określ dla jakiego spośród całkowitych argumentów x funkcja o równaniu f(x)=−2,4x2−18,3x−13 przyjmuje wartość największą. Wiem jak to o b l i c z y ć, sprawdzamy wierzchołek itd, ale tu mam NIE WYKONYWAĆ OBLICZEŃ i nie wiem jak: jedyne co wiem to ramiona funkcja ma w dół czyli wierzchołek będzie y max, ale muszę go obliczyć, a nie mogę proszę o pomoc
8 kwi 21:11
Benny: Doprowadź do postaci f(x)=a(x−p)2+q
8 kwi 21:17
kama: Zgadza się, ale mimo to muszę OBLICZYĆ p i q
8 kwi 21:18
Benny: Nie musisz. Weźmy na przykład funkcje f(x)=x2−2x+2=x2−2x+1+1=(x−1)2+1
8 kwi 21:21
===: nie musisz emotka
Bogdan:
 18,3 61 
xw =

= −

−4,8 16 
 18,3 
yw = −13 −

*xw = ...
 2 
kama: Rozumiem opis Bennego, też tak robiłam, ale wtedy p=1 a w odpowiedzi jest inaczej
 −b 
rozumiem tez sposób Bogdana to z p=

nie bardzo wiem tez skąd y mógłbyś wyjaśnić z
 2a 
domysłu wychodzi mi: y= −c i teraz nie wiem jak ze znakami ... mógłbyś mi napisać ...
8 kwi 21:30
Bogdan:
 −b 
xw =

2a 
 −Δ 4ac − b2 b −b b 
yw =

=

= c +

*

= c +

*xw
 4a 4a 2 2a 2 
8 kwi 21:34
kama: Tak to wiem przepraszam, że zapytałam, ale jakoś nie dostrzegłam tego w twoim zapisie, ten wzór to oczywista oczywistosc, ale to w sumie klasyczne wyliczenia, deltę jak się wyliczy to się ma wszystko, a w poleceniu pisze Nie obliczając żadnych wartości funkcji, więc myślę ze jest jakis inny sposób, w odpowiedzi jest −4
8 kwi 21:37
kama: skąd te −4 ?
8 kwi 21:52
Bogdan: rysunek
 13 
xw = −3

,
 16 
8 kwi 21:58
kama: ok. rozumiem, czyli mimo wszystko trzeba w y l i c z y ć p. Czyli jestem tępą dzidą skoro uznałam, że jest chyba coś innego, dla mnie wyliczyć to wyliczyć, a Nie obliczając tzn−nie obliczać tylko coś na logikę.
8 kwi 22:02
Bogdan: "nie obliczają wartości funkcji" − to polecenie nie zabrania obliczyć xw, bo to nie jest wartość funkcji, tylko jeden z jej argumentów
8 kwi 22:06
kama: wiem,ale w sumie kombinowałam ze wcale mam nie obliczać co od razu wydało mi się dziwne, dzięki
8 kwi 22:09