maksymalna wartość
kama: Nie obliczając żadnych wartości funkcji f określ dla jakiego spośród całkowitych argumentów x
funkcja o równaniu f(x)=−2,4x2−18,3x−13 przyjmuje wartość największą.
Wiem jak to o b l i c z y ć, sprawdzamy wierzchołek itd, ale tu mam NIE WYKONYWAĆ OBLICZEŃ i
nie wiem jak:
jedyne co wiem to ramiona funkcja ma w dół czyli wierzchołek będzie y max, ale muszę go
obliczyć, a nie mogę proszę o pomoc
8 kwi 21:11
Benny: Doprowadź do postaci f(x)=a(x−p)2+q
8 kwi 21:17
kama: Zgadza się, ale mimo to muszę OBLICZYĆ p i q
8 kwi 21:18
Benny: Nie musisz.
Weźmy na przykład funkcje f(x)=x2−2x+2=x2−2x+1+1=(x−1)2+1
8 kwi 21:21
===:
nie musisz
8 kwi 21:21
Bogdan:
| | 18,3 | |
yw = −13 − |
| *xw = ... |
| | 2 | |
8 kwi 21:21
kama: Rozumiem opis Bennego, też tak robiłam, ale wtedy p=1 a w odpowiedzi jest inaczej
| | −b | |
rozumiem tez sposób Bogdana to z p= |
| nie bardzo wiem tez skąd y mógłbyś wyjaśnić z |
| | 2a | |
domysłu wychodzi mi:
y= −c i teraz nie wiem jak ze znakami ... mógłbyś mi napisać ...
8 kwi 21:30
Bogdan:
| | −Δ | | 4ac − b2 | | b | | −b | | b | |
yw = |
| = |
| = c + |
| * |
| = c + |
| *xw |
| | 4a | | 4a | | 2 | | 2a | | 2 | |
8 kwi 21:34
kama: Tak to wiem przepraszam, że zapytałam, ale jakoś nie dostrzegłam tego w twoim zapisie, ten wzór
to oczywista oczywistosc, ale to w sumie klasyczne wyliczenia, deltę jak się wyliczy to się ma
wszystko, a w poleceniu pisze
Nie obliczając żadnych wartości funkcji, więc myślę ze jest jakis inny sposób, w odpowiedzi
jest −4
8 kwi 21:37
kama: skąd te −4 ?
8 kwi 21:52
Bogdan:
8 kwi 21:58
kama: ok. rozumiem, czyli mimo wszystko trzeba w y l i c z y ć p.
Czyli jestem tępą dzidą skoro uznałam, że jest chyba coś innego, dla mnie wyliczyć to wyliczyć,
a
Nie obliczając tzn−nie obliczać tylko coś na logikę.
8 kwi 22:02
Bogdan:
"nie obliczają wartości funkcji" − to polecenie nie zabrania obliczyć xw, bo to nie jest
wartość funkcji, tylko jeden z jej argumentów
8 kwi 22:06
kama: wiem,ale w sumie kombinowałam ze wcale mam nie obliczać co od razu wydało mi się dziwne, dzięki
8 kwi 22:09