Rozwiąż równanie
xyz: Rozwiąż równanie: 5x2−2x≥0
8 kwi 20:23
Janek191:
To jest nierówność !
8 kwi 20:25
andy: X(5x−2)>=0
Kein problem!
8 kwi 20:26
xyz: Widocznie dostałam złą treść..
8 kwi 20:27
Jack: x(5x − 2) ≥ 0
zaznaczasz na osi msca zerowe
czyli x = 0
lub
rysujesz parabole itd
8 kwi 20:28
Janek191:

x*( 5 x − 2) ≥ 0
x
1 = 0 x
2 =
25 oraz a = 5 > 0,
więc
x ∊ ( −
∞ , 0 > ∪ <
25, +
∞)
Patrz też na wykres
8 kwi 20:34
5-latek : Widocznie dostałam złą treść
A nie można samemu zauwazyc ze to jest nierownosc tylko pisać głupoty ?
8 kwi 20:37
Jack: równanie gdy znak równości czyli równa się =
nierówność to znaczy ze nie rownanie, czyli < , > , ≤ , ≥
8 kwi 20:45
5-latek : Czesc
Jack 
jest mi przykro ale jeśli uczen liceum tego nie rozróżnia to niech się cofnie do szkoły
podstawowej .
8 kwi 20:48
xyz: jest mi przykro, że niektórzy muszą robić zaocznie LO, przez co kompletnie niczego się tam nie
nauczą..
8 kwi 20:52
Janek191:
Liceum zaoczne nie jest obowiązkowe
8 kwi 20:56