pomocy
adi89: Telewizor kosztował 1560zł Jego cene obniżono pierw o 10% a następnie podwyższono o 5% ile
kosztuje TV
2 sty 14:25
Edek: 1560 − 100%
x − 90%
x=1 404 zł
1404 − 100%
y − 105%
y=1 474,2 zł
2 sty 14:30
Eta:
Łatwiej jest poprostu tak:
1560*0,9* 1,05 = 1560*0,845= 1 474,20 zł
4 sty 01:54
Natka: 10% z liczby 1560 −> 1560* 10/100 = 156 − obliczamy 10 % z początkowej ceny
1560−156= 1404 zł −odejmujemy od początkowej ceny to 10% które obliczyliśmy powyżej.
następnie od tej cany która nam wyszła ( po odjęciu 10%) musimy policzyć 5% .. bo o tyle ona
wzrosła.
czyli :
5% z liczby 1404 −> 1404*5/100= 70.2
1404+70.2 = 1474.2 zł ......... i to jest wynik.
może taki zapis Ci bardziej pokaże o co chodzi

i coś zrozumiesz.
4 sty 11:00