Geometria analityczna
Nemesis:
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiory A i B jeśli:
A = {(x, y) ∊ R2 : (x+3)2 + (y+1)2 ≤ 25},
B = {(x, y) ∊ R2 : y ≥ |x + 3| − 1}
Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu wpisanego w wycinek koła będącego częścią wspólną
zbiorów A i B.
Narysowałem te zbiory ale nie wiem jak mam zacząć wyznaczać ten okrąg wpisany w wycinek. Jakieś
wskazówki?
8 kwi 19:48
Nemesis:
8 kwi 19:56
wmboczek: spróbuj znaleźć pkt równoodległy o ramion kąta leżący na osi symetrii
możesz też rozwiązać zadanie z planimetrii R=(1+√2)r
8 kwi 20:04
Mila:
![rysunek](rys/121890.png)
Środek okręgu wpisanego w wycinek leży na dwusiecznej kąta AOB. Czyli na prostej x=−3
P=(−3,4) − punkt wspólny dwusiecznej i okręgu.
Rysujemy styczną do okręgu w p. P
Okrąg wpisany w ΔKOL będzie spełniał warunki zadania.
Teraz próbuj dokończyć.
8 kwi 20:13
Nemesis:
Obliczyłem r z pola i szukam punktu równoodległego od boków leżącego na dwusiecznej kąta KOB
ale nic nie wychodzi
8 kwi 20:59
Nemesis: KOL*
8 kwi 21:02
Nemesis: ?
8 kwi 21:44
Mila:
Jaki masz promień?
8 kwi 22:14
Nemesis: 5(√2 − 1)
8 kwi 22:23
Mila:
Dobrze .
S=(−3, 4−r) korzystamy z tego , że Δ jest równo ramienny i S leży na prostej x=−3,
|PS|=r
8 kwi 22:28
Nemesis: Czemu w S jest 4−r nie powinno być 5−r?
8 kwi 22:36
Mila:
![rysunek](rys/121907.png)
S=(−3,9−5
√2)
Od wsp. y=4 punktu P odejmujesz długość promienia.
8 kwi 22:47
Nemesis: Okej wszystko jasne. Dziękuje bardzo za pomoc.
8 kwi 22:56
Mila:
8 kwi 23:04
wiesia: Narysuj dwa okregi(zaznacz ich srodek oraz promien i punkt wspolny)a) niemajace punktu
wspolnego b)styczne zewnetrznie c)styczne wewnetrznie d) majace dwa punkty wspulne.narysowac
ukladem wspolrzednym
4 maj 20:22