pierwiastek
Porada: Jak obliczyć pierwiastek nieparzystego stopnia mając do dyspozycji kalkulator prosty?
np. 3√200
8 kwi 19:37
8 kwi 19:49
===:
nie ma to jak suwak logarytmiczny ... tylko kto dziś wie co to jest
8 kwi 20:05
Porada: Wow, algorytm który napisał alfa i omega jest niesamowity!
8 kwi 20:14
Mila:
3√200=3√8*25=23√25
Teraz możesz oszacować, wykorzystując do rachunków zwykły kalkulator.
3√8=2<3√25<3√27=3
1) Szukam liczby bliskiej 3
3√25=2.7
2.7*2.7*2.7=19.683 za mało
2.8*2.8*2.8=21.952 za mało
2.9*2.9*2.9=24.389 trochę zwiększymy oszacowanie
2.91*2.91*2.91=...
W zależności jaką chcesz mieć dokładność to kończysz ten proces.
8 kwi 20:28
5-latek : [P===]]

mam 26 cm suwak
8 kwi 20:33
===:
to nie masz problemu z pierwiastkami dowolnego stopnia
8 kwi 20:45
5-latek : tak

Tylko ze teraz się do niego nie dostane bo remont w domu
8 kwi 20:46
b.: > 5−latek : mam 26 cm suwak
Lepiej się tak nie chwal, bo przyjdzie daras i zacznie się denerwować
8 kwi 20:58