analityczna
xxxy: Sposrod wszystkich prostokatow symetrycznych wzgledem osi y, ktorych dwa wierzcholki naleza do
wykresu funkcji f(x)=−x2 +4 , a dwa do osi X, wyznacz wierzchołki prostokąta o najwiekszym
polu. Oblicz pole tego prostokąta.
8 kwi 19:23
===:

P=2x
o(−x
o2+4)
P=−2x
o3+8x
o
P'=−6x
o2+8
P'=0 itd
8 kwi 19:46
xxxy: A jak poradzic sobie z wierzcholkami?
8 kwi 19:51
Janek191:
A = (− x0, 0) B = ( x0, o)
C = ( x0, f(x0)) D = ( − x0, f(x0))
8 kwi 19:57
Janek191:
D = ( − x0, f( − x0) )
8 kwi 19:58
===:
otrzymasz xo czyli wierzchołek (xo, 0) ... drugi to (−xo, 0)
a kolejne to (xo,f(xo)) i (−xo, f(−xo))
8 kwi 20:00