matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
basia:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem rownobocznym o polu 36pierwiastek 3.Oblicz objętość tego stozka
8 kwi 18:26
Maciej:
Przekrój osiowy stożka jest równy 36
√
3
, czyli:
a
2
√
3
= 36
√
3
4
a
2
√
3
= 144
√
3
/ *
√
3
3a
2
= 432 / 3 a
2
= 144, a > 0 a = 12
a
a
√
3
12
√
3
Czyli r =
= 6, H =
=
= 6
√
3
2
2
2
1
V =
* πr
2
* H = π * 36 * 6
√
3
= 216
√
3
π
3
8 kwi 18:39
Mila:
1
V=
π*r
2
*h
3
a
r=
2
P
ΔABC
=36
√
3
a
2
√
3
36
√
3
=
/*4
4
36*4
√
3
=a
2
*
√
3
/:
√
3
a
2
=36*4 a=
√
36*4
a=6*2=12
12
√
3
h=
=6
√
3
2
r=6
1
V=
*π*6
2
*6
√
3
=..
3
===================
8 kwi 18:40