Granica górna i dolna ciągu - pytanie
Miau: mamy dwa ciągi w Rn
mogą być równe lub różne, niech bd różne i niech yn ≤ xn
czy możliwe jest aby granica dolna xn była niemniejsza od granicy górnej yn?
tj lim inf xn ≥ lim sup yn?
pomocy
8 kwi 18:08
Miau: w sensie czy możliwe jest, że tak się dzieje zawsze?
a jak nie, to co dać jako kontrprzykład?
8 kwi 18:09
b.: te ciągi są w R?
yn ≤ xn oraz lim inf xn ≥ lim sup yn jest możliwe, np. gdy xn=yn=1.
Jest też możliwa nierówność ostra lim inf xn > lim sup yn
8 kwi 18:26
Miau: no tak w R
n, to wyrazy ciągu są w R

ale czy to może nie zachodzić, tu mi jest potrzebny przykład i nie wiem czy taki w ogóle jest..
pomożesz?
8 kwi 18:34
Miau: heej, ma ktoś pomysł?
8 kwi 19:37
b.: > no tak w Rn, to wyrazy ciągu są w R
tylko wtedy nie bardzo ma sens granica górna, do tego potrzebny jest nieskończony ciąg liczb
rzeczywistych:
x1, x2, x3, ..., xn, ...
tylko przy założeniu yn <= xn granice lim inf xn oraz lim sup yn mogą być zupełnie
dowolne
8 kwi 20:13
Miau: skoro mogą być zupełnie dowolne, czyli warunek napisany o limes sup i inf jest też możliwy, ale
nie zawsze, tak?
8 kwi 22:42
b.: zgadza się
8 kwi 23:48
b.: może jeszcze dwa inne przykłady:
(a) xn=yn=(−1)n
(b) xn=1, yn=−1
8 kwi 23:51