matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole obszaru całka podwójna
Janek:
Obliczyć Całkę ∫∫x
2
*(xy)dxdy podwójną ograniczoną liniami y= x
2
, y=
√
x
Wynik wyszedł mi (−1/504) który nie wiem czy jest prawidłowy mógłby ktoś to sprawdzić?
8 kwi 16:52
bezendu:
Pokaż jak ustaliłeś obszar całkowania.
8 kwi 17:04
Mila:
0
∫
1
y=x
2
∫
y=
√
x
(x
2
*(x*y) )dy dx
8 kwi 19:02
Mila:
3
=
80
To nie jest pole obszaru.
8 kwi 19:05