Wartości parametrów
Ksoneczka: Dla jakich wartości parametrów a i b prosta y=(2−3a)x+5b−4:
a) jest równoległa do prostej x−4y+8=0
b) przecina ujemną część osi y?
Dziękuję
8 kwi 16:45
52 : Ogarniasz warunek kiedy proste są równoległe?
8 kwi 18:16
Maciej: | | 1 | |
x − 4y + 8 = 0 −4y = −x − 8 y = |
| x + 2 |
| | 4 | |
Równoległa jest gdy, a
1 = a
2 (współczynniki przy x'sach prostych są takie same)
8 kwi 18:19
Maciej: Przecinanie ujemnej części osi Y (gdy współczynnik wolny − b w równaniu funkcji liniowej, jest
mniejszy od zera, czyli:
5b − 4 < 0
5b < 4
8 kwi 18:22