W trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej równej 6 cm
justynka: W trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej równej 6 cm i kącie ostrym 30° wpisano okrąg o
promieniu a cm. Ile wynosi a?
Proszę o rozwiązanie, a nie tylko wynik.
8 kwi 15:48
m4rk1:

podpowiedz: wykorzystaj wysokości trójkąta.
8 kwi 15:58
justynka: Niestety nie wiem co dalej. Próbowałam wymyślić coś z podobieństwa trójkątów ale dalej nic
8 kwi 21:51
g:
| | b*c | | 6*a + b*a + c*a | |
Pole trójkąta: |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
b = 6*sin 30 = 3
c = 6*cos 30 = 3
√3
| | b*c | |
a = |
| = .... itd. |
| | 6+3+3√3 | |
8 kwi 22:10
justynka: Skąd wziąłeś to a*b 6+3+3√3
8 kwi 23:40
justynka: Może ktoś mi wytłumaczyć?
9 kwi 09:05
justynka: ?
9 kwi 14:16
g: Z sumy 6*a + b*a + c*a wyciągnij a przed nawias i wyznacz a z tego równania. Następnie wstaw
za a i b liczby.
9 kwi 14:21
Eta:
| | a+b−c | |
Ze wzoru w tablicach : r= |
| |
| | 2 | |
skoro w tym zadaniu przez a −− oznaczono dł. promienia r
to r=a=1,5(
√3−1) [j]
9 kwi 14:38